Riistäisitkö toisen ihmisarvon?

"Blowing out someone else's candle doesn't make yours shine any brighter."

Käytän tätä kanavaa mahdollisesti eräänlaisena purkuna pitkään askarruttaneelle asialle tällä(kin) kertaa. Tällä hetkellä minulla on menossa viimeinen työharjoittelu, mutta vielä pari viikkoa sitten minua piiritti eräs aihe joka puolelta - kiusaaminen. Aihetta en vieläkään pääse kokonaan "pakoon", sillä pienen opiskelijapoppoomme (meidän kolmihenkisen tiimin) opinnäytetyö liittyy kiusaamiseen.
Opinnäytetyön lisäksi käsittelimme aihetta koulussa useampaan otteeseen. Lisäksi aina kiusaamisesta puhuttaessa omat kokemukset nousevat väkisin pintaan niin sanotusti liitäntäpohjaksi. Vaikka asiat on moneen otteeseen käsitelty ja niiden kanssa opittu elämään, niin muistot silti kummittelevat silloin tällöin. Monesti olen itse mieltänyt olevani vahvempi tapaus kiusaamisesta selviytymisen vuoksi, mutta jostakin luin joskus, että "vahvat yksilöt" mieltäisivät hyvin oletettavasti olevansa vahvoja ilman kiusaamiskokemustakin.
Blogipostauksen otsikko on aika kärjistävä, mutta omaa mielipidettäni kuvaava. Ihmisarvo kuuluu jokaisen oikeuksiin - mielestäni jokaisella on oikeus tuntea itsensä tärkeäksi, jokaisella on oikeus hyvään ja kunnioittavaan kohteluun. Kiusaaminen syö henkilön uskoa omiin kykyihinsä ja kokonaisvaltaisesti itsetuntoa. Lapsuudessa tapahtuva kiusaaminen voi kasvaa osaksi lapsen minäkuvaa, jolloin lapsi uskoo kiusaamisen olevan osa häntä. Pahimmissa tapauksissa kiusaamisella on siis hyvin pitkäkestoiset vaikutukset, kiusaaminen voi aiheuttaa voimakkaasti syrjäytymistä ja/tai vaikuttaa kiusatun (ja kiusaajan) persoonaan - lievimmissäkin tapauksissa väittäisin, että kiusaamisesta jää joka tapauksessa jälki. Myös mielenterveydellisiä vaikutuksia kiusaamiskokemuksilla on todettu olevan: mielenterveyshäiriöiden saamisen riski on korkeampi.

Mielestäni yksiä vakavampia kiusaamisen seurauksia voi olla häpeä persoona. En tiedä, onko tätä tieteellisesti tutkittu, vaan kirjoitukseni pohjautuu omaan mielipiteeseeni. Häpeä persoona käsitteenä tuli tutuksi yhdessä harjoittelussani. "Normaalia" häpeää on esimerkiksi tilanteessa, jossa olet vaihtamassa vaatteita ja tuntematon, vastakkaisen sukupuolen edustaja pelmahtaa huoneeseen sisälle - tunnet häpeää tilanteessa, jossa valtaosa sitä tuntisi. Epätervettä häpeää on puolestaan oman itsensä, ominaisuuksiensa, häpeäminen. Häpeä persoona häpeää itseään, mitä lapsuudessa ja nuoruudessa tapahtunut kiusaaminen on omiaan synnyttämään. Ellinooran kappaleen sanoin: "ei lapsena häpeää tunneta, ennen ku joku luokas nauraa".

Näen yhteiskunnassa tapahtuneen viime vuosina positiivisia muutoksia. Jo nuoria on alettu muistuttamaan, että myös esimerkiksi koulukiusaaminen on rikos. "Näkymättömämpää" kiusaamista on alettu tiedostamaan enempi ja sosiaalisten taitojen opettamisen merkitystä korostamaan. Mitä varhaisemmin kiusaamista ja yksinäisyyttä aletaan ennalta ehkäisemään, sen parempi. Kiusaamiseen ehkäisyä tulisi lisätä jo päiväkotitasolla, jolloin toimintamalleja on helpompaa muuttaa. Yhteisöllisen toiminnan lisääminen, sosiaalisten ja tunnetaitojen opettaminen ja erilaisuuteen tottuminen/erilaisuuden sietäminen ovat mielestäni avainasemassa. Ennalta ehkäisyn rinnalle tulisi tuoda "korjaava työ" vanhempien asenteissa, sillä omien vanhempien asenteet siirtyvät lapselle hyvin herkästi; omat vanhemmat ovat lapselle maailman tärkeimpiä ihmisiä. Vanhempien kanssa voisi keskustella tästä "asennesiirrosta" jo esimerkiksi neuvolassa.
Toivoisin nuorten pohtivan näitä asioita entistä enemmän. "Oikeasti aikuisten" ja nuorten aikuisten, jotka toimivat lasten ja nuorten parissa, toivoisin puuttuvan kiusaamiseen tai edes toisia loukkaavaan toimintaan: noloa ei ole kysyä nuoren tilannetta, kun kiusaamista epäilee hatarinkaan perustein. Mielestäni noloa toimintaa aikuiselta on olla puuttumatta asiaan. Kiusaamisen ehkäisyssäkin ei pitäisi keskittyä sen tuomiin yhteiskunnan kustannussäästöihin (kyllä, ennalta ehkäisy tuo säästöjä), vaan toiminnan taustalla täytyisi ennemmin olla aito välittäminen toistenkin hyvinvoinnista.

-Riikka

ps. Piirretyt kuvat ovat omiani - itse löysin onnekseni jonkin kanavan jo teini-ikäisenä purkaa yksinäisen mielen pahaa oloa, vaikkei kaikki kuvastakaan täysin omia kokemuksiani (omani ovat olleet lieviä). Itsellä ne herättävät yhä ahdistuksen tuntoa ja toivoa, että nuorten pahoinvointiin löydettäisiin keinoja puuttua.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tehotreeni harrastelijauimarille ja aloittelijan uimatreeni

Pahin paheeni

Avoimuus